ABD’ye ihracatta otomotiv 4 yıl sonra yeniden zirvede

ABD’ye Yapılan Otomotiv İhracatı Artmaya Devam Ediyor

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin gelişmesi, Türk otomotiv endüstrisinin ABD’ye olan ihracatına olumlu yansıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte artan gümrük tarifeleri küresel ekonomi ve ticarette belirsizlikler yaratırken, Türkiye’nin otomotiv sektörü ABD’ye yapılan ihracatta ivme kazanmaya devam ediyor.

Özellikle Trump’ın otomotiv sektörünü destekleyeceğine dair verdiği sözlerin etkisiyle Türkiye’nin otomotiv ürünlerine olan talebin arttığı görülüyor. 2020 yılında Kovid-19 salgınının etkisiyle düşüş yaşansa da 2021 yılında sektör, ABD’ye önemli bir ihracat gerçekleştirdi.

Global ekonomideki belirsizlikler ve merkez bankalarının sıkı para politikaları sektörü ara ara etkilese de otomotiv endüstrisi gücünü koruyor. Türkiye’nin de ekonomik anlamda çok kutuplu bir yapıya geçmesiyle birlikte otomotiv sektörünün dış satımındaki liderliği dikkat çekiyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin toplam ihracatı ocak-mart döneminde önceki yıla göre %2,5 artış göstererek 65 milyar 305,6 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde otomotiv endüstrisi Türkiye’nin toplam ihracatının %16,8’ini oluşturdu. ABD’ye yapılan ihracat ise önceki yılın aynı dönemine göre %1,2 azalarak 3 milyar 126,1 milyon dolara geriledi.

Yılın ilk üç ayında ABD’ye en fazla ihracatı otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Otomotiv endüstrisi, tedarik sanayisi ürünlerinden oluşan ihracatıyla son 4 yılın ardından yeniden lider konumuna yükseldi. 2021’in ilk çeyreğinde ABD’ye 308,3 milyon dolarlık ihracat yapan sektör, liderliği 372,8 milyon dolarlık ihracatla çelik sektöründen devralmıştı.

Türkiye’nin Otomotiv Endüstrisi ABD’ye İhracatta Liderliği Eline Aldı

Related Posts

O meslek de kayboluyor: Talep var, usta kalmadı!

Gaziantep’te 28 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Cengiz Canday, mesleğin çırak bulunamadığı için bitme noktasına geldiğini söyledi. Yeni ayakkabıların pahalılığı tamir talebini artırsa da zanaatkâr sayısı hızla azalıyor.

Piyasalarda istihdam rakamları etkisi

Bu hafta küresel piyasalarda Turmp açıklamaları ve ABD istihdam rakamları gündem olurken yurt içinde ekonomi yönetiminin açıklamaları Ve TCMB’nin zorunlu karşılık adımı öne çıktı.

40 gün içinde uçurum gibi fark: Borsada milyarlar buhar oldu

Yurt içindeki siyasi gerilim ekonomiyi alt üst etmeye devam ediyor. Bu durum ülkede yaklaşık 7-8 milyon kişinin birikimini değerlendirmek için kullandığı Borsa İstanbul’a da yansıdı.

Memur ve emeklilerin gözü pazartesi gününde! Maaşlara zam gelecek mi?

Türkiye’de milyonlarca memur ve emekli maaşlarına ara zam yapılacak mı sorusuna cevap arıyor. Maaş zamlarını doğrudan ilgilendiren kritik oranlar 5 Mayıs pazartesi günü açıklanacak. Yapılması beklenen zamlar ise 3 Aylık enflasyon verisine göre belirlenecek

Uludağ İhracatçı Birliklerinin nisan ayı ihracatı 3 milyar 244 milyon dolar oldu

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 3 milyar 244 milyon dolar oldu.

Borsa haftayı ekside kapattı: İşte en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi bu hafta yüzde 2,81 değer kaybederken, bazı hisseler yatırımcısına kazandırdı. Haftanın en çok yükselen ve düşen hisseleri belli oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir