Çinli yapay zeka piyasalarda deprem etkisi yarattı: Teknoloji hisseler çakıldı

Yapay Zeka Alanındaki Gelişmeler Teknoloji Hisselerini Etkiledi

DeepSeek, daha az çip kullanarak eğitilmesiyle dikkat çekiyor. Bu durum, ABD’nin teknolojik hakimiyetini etkileyebileceği endişesiyle, teknoloji hisselerinde satış baskısına yol açtı.

Amerika’nın haftanın ilk işlem gününde, endeks vadeli kontratlarında S&P 500 endeksi yüzde 2,4, Nasdaq endeksi yüzde 4,2 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,9 değer kaybetti.

Avrupa borsalarında da satış eğilimi görülürken, Hollanda merkezli çip makineleri üreticisi ASML’nin hisseleri yüzde 10 geriledi.

Çin’de High-Flyer Capital Management fonunun desteklediği şirketin DeepSeek-R1 modeli, 2 bin Nvidia çipi kullanılarak ve yaklaşık 5,6 milyon dolar maliyetle geliştirildi.

Analistler, daha az çip kullanarak yapay zeka eğitmenin gelecekte talep dengesini bozabileceği konusunda endişelerini dile getirdi. Bu durum, yarı iletken ve teknoloji sektöründe satış baskısına neden oldu.

Google ve OpenAI gibi rakiplerine kıyasla daha kısa sürede, düşük maliyetle ve az çip kullanılarak geliştirilen yapay zeka modeli hızla popüler hale geldi. Model, ABD merkezli ChatGPT’yi geride bırakarak en çok indirilen yapay zeka uygulaması haline geldi.

Analistler, ABD’nin çip kısıtlamalarının DeepSeek’in daha verimli bir şekilde eğitilmesini sağladığını ve böylece rekabetçi kaldığını belirtti. Bu durumun, Çin’in yapay zeka alanında güçlü bir oyuncu olabileceğini gösterdiğine işaret etti.

TEKNOLOJİ HİSSELERİ ZAYIFLADI

Amerikalı çip devi Nvidia’nın hisselerindeki kayıplar yüzde 11,4’e ulaşırken, AMD’nin hisselerindeki düşüş yüzde 6,4 oldu.

Tayvanlı yarı iletken üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company’nin (TSMC) hisselerindeki değer kaybı yüzde 10’u geçti.

Qualcomm’da yüzde 1,4, Arm’da yüzde 8, Applied Materials’da yüzde 5,5 ve Micron Technology hisselerinde yüzde 7,7’nin üzerinde değer kaybı yaşandı.

Teknoloji şirketlerinden Microsoft’un hisseleri yüzde 5,8, Amazon’un yüzde 4,6 ve Meta’nın da yüzde 4,7 değer kaybetti.

DeepSeek’in maliyet açısından avantajlı yapay zeka modellerinin geliştirilebileceğini belirten analistler, bu durumun yapay zeka tedarik zincirinde yatırım döngüsünü etkileyebileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Uludağ İhracatçı Birliklerinin nisan ayı ihracatı 3 milyar 244 milyon dolar oldu

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 3 milyar 244 milyon dolar oldu.

Borsa haftayı ekside kapattı: İşte en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi bu hafta yüzde 2,81 değer kaybederken, bazı hisseler yatırımcısına kazandırdı. Haftanın en çok yükselen ve düşen hisseleri belli oldu.

Depremi fırsata çevirdiler: Fiyatlar uçtu

İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, şehirde yaşayanlar daha güvenli bölgelere yönelmeye başladı… Bu hareketlilik, Çatalca, Silivri, Arnavutköy ile Tekirdağ’ın Çorlu ve Marmara Ereğlisi ilçelerinde arsa ve tarla fiyatlarını hızla yükseltti…

CEO maaşları 56 kat arttı

Oxfam’ın 35 ülkede yürüttüğü araştırmaya göre küresel CEO ücretleri 2019’dan bu yana işçi ücretlerinden 56 kat daha fazla artarak 4.3 milyon dolara çıktı. İşçi ücretleri ise bu 5 yıllık periyotta sadece yüzde 0.9 arttı.

Bankacılık sektörünün mevduatı azaldı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 25 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 101 milyar 619 milyon 913 bin lira azalarak 22 trilyon 526 milyar 642 milyon 306 bin liraya geriledi.

KKM bakiyelerindeki düşüş sürüyor

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM), geçen hafta 21 milyar 430 milyon lira azalarak 685 milyar 156 milyon liraya düştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir