Sudan’daki Çatışmalar Nedeniyle 332 Bin Kişi Yerinden Edildi

Sudan’da 332 Binden Fazla Kişi Çatışmalardan Dolayı Yerinden Edildi

PORT Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Sudan’ın batısındaki Kuzey Darfur eyaletinin merkezi Faşir’de yerinden edilmiş kişilerin kaldığı Zamzam Mülteci Kampı’nda yaşanan çatışmalardan dolayı 13 Nisan’dan bu yana 332 binden fazla kişinin yerinden edildiğini bildirdi.

IOM’dan yapılan yazılı açıklamada, ekiplerinin, 13 Nisan’dan bu yana Kuzey Darfur eyaletinin merkezi Faşir şehrinde yerinden edilmiş kişilerin kaldığı Zamzam kampında yaşanan büyük çaplı göçü gözlemlediği aktarıldı.

Açıklamada, kamptan 66 bin 405 aileye tekabül eden 332 bin 25 kişinin, Kuzey ve Orta Darfur eyaletlerindeki bölgelere ulaştığı kaydedildi.

Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), 12 Nisan’da, yaklaşık 1 yıldır kuşatma altında tuttuğu Kuzey Darfur eyaletinin merkezi Faşir’e yönelik saldırılarını yoğunlaştırmıştı.

HDK, 13 Nisan’da, şehirdeki Zamzam Mülteci Kampı’nın kontrolünü sağladığını açıklamıştı.

BM’ye göre, HDK’nin şehre yönelik saldırıları sonucu 400 sivil hayatını kaybetmiş, on binlerce kişi yerinden edilmişti.

Sudan’daki çatışmalar üçüncü yılına girdi

Ülkede 15 Nisan 2023’ten bu yana devam eden ordu ile HDK arasındaki çatışmalar, üçüncü yılına girdi.

Birleşmiş Milletlere göre dünyanın en büyük yerinden edilme krizine sebep olan çatışmalar, ülkenin altyapısı, sağlık, eğitim, ekonomik alanlarında ciddi yıkıma yol açtı.

Çatışmalar nedeniyle 11 milyondan fazla kişi ülke içinde yerinden edilirken yaklaşık 4 milyon kişi komşu ülkelere geçti.

Sudan ordusu, 23 ay sonra başkent Hartum’un önemli bir kısmında kontrolü sağlarken HDK büyük bölümünü elinde bulundurduğu ülkenin batısındaki Darfur’a yöneldi.

5 eyaletten oluşan Darfur bölgesinin 4’ünü kontrol eden HDK, son eyalet olan Kuzey Darfur’un merkezi Faşir’i yaklaşık bir yıldır kuşatıyor. Ordu ve müttefik güçler ise şehri savunmaya devam ediyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Ahmed Satti – Güncel

Related Posts

Pirinç tüketiminde tehlike: Arsenik seviyeleri yükseliyor!

Dünyadaki milyarlarca insan için temel bir besin kaynağı olan pirinç hakkında yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin bu tahıl içindeki arsenik seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.

Yeni TMS Cihazı ile Depresyon ve Anksiyete Tedavisine Umut

Depresyon ve anksiyeteye umut veren yeni tedavi KAHRAMANMARAŞ – Kahramanmaraş HG Hospital, bölgede yaşanan deprem felaketinin ardından artan psikiyatrik rahatsızlıklara yönelik önemli bir adım atarak Transmanyetik Stimulasyon cihazını hizmete aldı …

Travmatik Yaşantıların Ardından Çocuklara Yardım Kılavuzu Ücretsiz Erişime Açıldı

Amerikalı psikiyatrist Prof. Dr. Bruce D. Perry’nin çalışmalarından derlenen “Travmatik Yaşantıların Ardından Çocuklara Yardım Kılavuzu” isimli kitap Türkçe’ye çevrilerek, sanal ortamda ücretsiz olarak erişime açıldı. Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi …

Sırrı Süreyya Önder’in Sağlık Durumu Hakkında Kardeşinden Açıklama

Sırrı Süreyya Önder’in kardeşi Ali Önder’den açıklama “Takdir Allah’ın, durumunun stabil gitmesi bile bizi mutlu ediyor” İSTANBUL – Sırrı Süreyya Önder’in kardeşi Ali Önder, “Takdir Allah’ın diyoruz. Tabii durumun şu an stabil gitmesi bile bizi …

Antalya’da Motosiklet Kazası: Yaralı, Sürücü Firar Etti

Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Ekmel Mahallesi’nde yolun karşısına geçmeye çalışan bir vatandaş, motosikletin çarpması sonucu yaralandı. Sürücüsü ise kaza sonrası motosikletini olay yerinde bırakıp firar etti. Kaza, akşam saatlerinde Gazipaşa’nın Ekmel …

Omuz Sıkışma Sendromu: Tedavi Süreci ve Önemi

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Rodi Ertoğrul, omuz sıkışma sendromunun genellikle 40 yaş ve üzerindeki hastalarda görüldüğünü, hastalığın, baş üstü aktivite gerektiren sporlar ve mesleklerle …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir