Topkapı Sarayı’nda ‘Silahtar’ dönemi! Jandarma Osmanlı kıyafeti ile nöbet tutuyor! İşte o kareler

Topkapı Sarayı’nda Silahtar Kıyafetli Jandarmalar Nöbet Tutuyor

Her gün binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Topkapı Sarayı’nda jandarmalar “silahtar” kıyafetliyle nöbet tutmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Milli Saraylar Başkanlığına bağlı Topkapı Sarayı’nın ziyaretçileri, Osmanlı’da Enderun’un en nüfuzlu siması ve amiri olan silahtarların kıyafetiyle nöbet tutan jandarmalar ile fotoğraf çektiriyor.

İngiltere, İtalya, İsviçre gibi pek çok Avrupa ülkesinde de örnekleri olan bu uygulamayla ziyaretçiler, ülkelerin askeri teşkilat tarihleri hakkında bilgi sahibi oluyor.

Cumhuriyet’in ilanından sonra Jandarma Genel Komutanlığının korumasına verilen Topkapı Sarayı’ndaki yeni uygulama ilgi görürken, saray etrafında bulunan diğer nöbet noktalarındaki nöbet hizmetleri ise güncel jandarma asayiş kıyafetiyle icra ediliyor.

Osmanlı’da Sultan’ın silahları ile silah depolarından sorumlu saray görevlileri olan silahtarların kıyafetlerini giyen jandarmaların nöbet değişimleri ve nöbet yerlerine gidip gelirken saray içerisindeki yürüyüşleri de ziyaretçiler tarafından ilgiyle izleniyor.

“SADECE BİZDE DEĞİL, DÜNYA MÜZECİLİĞİNDE DE KULLANILAN BİR YÖNTEM”

Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, AA muhabirine, tematik müzeciliği öne çıkarmaya gayret ettiklerini belirterek, “Dünya müzeciliğinde olduğu gibi dönemi yansıtan ve dönemi anlatan bazı uygulamaları gerçekleştirmek istiyoruz. Bunlardan bir tanesi de dönemin kıyafetleri ile buradaki saray görevlilerini saray içerisinde gezdirerek, nöbet tutturarak, ziyaretçilerin ilgisini artırmak ve dönemi anlatmak.” dedi.

Bunlar saray içerisinde gerek nöbet tutarak, gerek gezerek dönemi anlatmaya çalışmaktadır. Tabii ki biz bunları belirlerken özellikle döneme ait eserleri inceledik ve o dönemde silahtarların giydiği kıyafet şekillerini, desenlerini, renklerini, dönemin belgeleriyle tanıtarak, dönemin belgelerine bakarak uygulamaya aldık. Bu uygulama sadece bizde değil, dünya müzeciliğinde de çokça kullanılan bir yöntemdir. Şu anda da gördüğümüz kadarıyla gelen ziyaretçilerimizin de ilgisini çekmekte ve ayrıca o dönemi tabiri caizse az da olsa yaşatmaktadır.

“BU YIL SARAYA ÖNEMLİ MEKANLAR KATACAĞIZ”

Milli Saraylar Başkanlığı olarak 2019’dan bu yana Topkapı Sarayı’nda gerçekleştirdikleri uygulamalarda ziyaretçilerin taleplerini ve dünya müzeciliğindeki kullanılan yöntemleri dikkate aldıklarını vurgulayan Kocaman, “Onları inceledik ve bunların başında tematik uygulama dediğimiz dönemi andıran bazı uygulamaların öne çıkmasının gerekliliğini gördük.” ifadesini kullandı.

İlhan Kocaman, ilk olarak bu uygulamayı denediklerini, zamanla benzer uygulamaları da hayata geçirmeyi planladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Topkapı Sarayı 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar payitaht olarak kalan bir saraydır. Ondan dolayı burada olması gerekenler neyse onları inceleyip zamanla uygulamalarımızı gerçekleştireceğiz. Bu yıl saraya önemli mekanlar katacağız. Bunların başında harem olsun, darphane olsun, yine birinci avlu ve alt bahçelerdeki yeni müzecilik alanlarını da hayata geçireceğiz. Jandarma birliğimiz sarayın dış korumasını gerçekleştirmektedir. Saray içerisinde de atlı birliğimiz var. Onlar olsun, yeni uygulamaya aldığımız bu silahtarların nöbet uygulaması olsun çok ilgi çektiğini gördük. Sosyal medyada veya bizzat bize ulaşanlardan teşekkür alıyoruz, bu da bizim sevindiriyor.”

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Hindistan’a taziye mesajı: Yaralananlara acil şifalar diliyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan’ın Ahmedabad kentinde meydana gelen uçak kazası nedeniyle taziye mesajı yayımladı. Erdoğan, kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diledi.

Sosyal medya fenomenlerine operasyon: Gözaltılar var

Çeşitli sosyal medya platformları üzerinden açtıkları yayınlar aracılığıyla haksız kazanç sağladıkları ve kişileri kumar oynamaya teşvik ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan sosyal medya fenomeni 11 şüpheli adliyeye sevk edildi.

İmamoğlu duruşmaya gelmezse ne olacak?

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ekrem İmamoğlu’nun ”bilirkişi” davası bugün saat 10.30’da görülecek. İmamoğlu’nun ve avukatlarının katılmayacağı duruşmada ne olacak?

“ABD, Bağdat Büyükelçiliğindeki zorunlu olmayan personelini geri çekmeye hazırlanıyor” iddiası

Associated Press (AP) ajansı, ABD Dışişleri Bakanlığının, “bölgede huzursuzluk ihtimali” nedeniyle Irak’ın başkenti Bağdat’taki ABD Büyükelçiliğinde zorunlu olmayan personelini geri çekmeye hazırlandığını yazdı.

Cumhuriyet savcısı bayramda yürüyüşe çıktı kayboldu

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde Kurban Bayramı tatili için yakınlarının yanına gelen Karabük Cumhuriyet Savcısı Osman Bekmezci (42), yürüyüşe çıktıktan sonra kayboldu. 13 saat süren arama çalışmalarının ardından savcı, bitkin halde bulundu.

İsrail muhalefetinin Netanyahu’yu devirme planı

İsrail’de muhalefet partileri, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun iktidarını sona erdirmek amacıyla meclisin feshedilmesine ilişkin yasa tasarısını bugün Meclis’te oylamaya sunacaklarını duyurdu. Netanyahu hükümeti, muhalefetin tasarıyı getirmesini engellemek için çok sayıda yasa tasarısını bugün Meclis’e getirecek.